Typer av segelbåtar

Segelbåt

Att ha lite kunskap om de olika typerna av segelbåtar som finns är ytterst viktigt när du ska bestämma dig för vilken som passar bäst för just dig. Det finns många olika varianter – från små jollar för barn som bara kostar några tusenlappar till massiva fartyg som är värda åtskilliga miljoner.

Segeljolle – Segeljollen är en liten segelbåt som vanligtvis lämpar sig för en eller max två personer. De är lätta att transportera på släpvagnar och eftersom de väger så lite kan de ofta hängas upp på ställningar på båtklubbarna. På längden mäter de från två till sex meter. Viktigt att tänka på när man seglar en jolle är att det inte finns någon köl. Besättningen måste därför flytta sin vikt för att hindra jollen från att kapsejsa när vinden tar tag i seglen.

Kölbåt – Denna typ av båt har en köl under skrovet som hjälper dem att inte kapsejsa. De är större än segeljollar och kan därför ta en större besättning. Vill du hålla dig torr och segla en båt som är mer stabil än en jolle så kan en kölbåt vara ett bra val om du inte vill spendera mycket pengar.

Slup – Detta är idag en av de mest populära typerna av segelbåtar. Med sina två segel och en mast så kan de få ordentligt med fart och de lämpar sig även för att segla mot vinden.

Multiskrov – I denna kategori så hittar vi främst katamaraner (två skrov) och trimaraner (tre skrov). De kommer i en mängd olika storlekar och utföranden. De är mycket uppskattade på grund av att de flera skroven gör båten mycket stabil. Noterbart är dock att det inte alls är omöjligt att få dem att kapsejsa om man lutar dem för långt. De är generellt snabbare än segeljollar men sämre på att svänga.

Publicerat i Mer om segling. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.