Tävlingar

Segeltävling
När sommaren äntligen börjar titta fram i slutet av maj, då lever många människor i allas vårt Sverige upp. Grillar borstas av, kortbyxorna åker på – och framförallt så är det dags att sjösätta båten. Under sommaren arrangeras också oftast några av de allra största idrottstävlingarna, däribland världens största kappseglingstävling –  Tall Ships’ Races.

Tall Ships’ Races är en anrik tävling som första gången sjösattes 1956 och är en tävling där besättningen i båtarna till 50% måste bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år. Tävlingens motto är något annorlunda än vanliga internationella stortävlingar eftersom det förutom att vinna, även går ut på kamratskapen mellan olika nationer. I tävlingen finns till och med ett pris som delas ut för bästa kamratskap.

Tävlingen, som alltså är världens största kappseglingstävling, sker årligen och varierar mellan de olika haven. År 2011 är ett år som i Halmstad kommer att bli ihågkommet länge eftersom man då fick äran att stå värd för hela tävlingens målgång. Besökarantalet blev fantastiska 400 000 – i den förhållandevis lilla staden Halmstad. Här kan du se ett bildspel från arrangemanget.

Americas Cup

När man nämner stora seglingstävlingar så får man ju ändå inte låta bli att nämna America’s Cup. Detta är en av världens äldsta seglingstävlingar som startade redan 1851. Den fungerar idag som en slags final mellan vinnarna av det som kallas för Louis Vuitton Cup och den regerande mästaren. Tävlingen anses som en av de mest prestigefyllda i världen.

Andra stora idrottstävlingar på sommaren man inte får missa är ju i regel något stort mästerskap i fotboll, i friidrott eller då det var fjärde år är dags för de Olympiska spelen. Men av de återkommande tävlingarna så är det kanske en som är lite mer klassisk än de andra – Wimbledon, världens äldsta grand slam-tävling i tennis.

Wimbledon

Wimbledon

Wimbledon är även det en av de tävlingar som har sitt ursprung redan på 1800-talet, närmare bestämt 1877. Tävlingen har i Sverige blivit speciell kanske framförallt tack vare bollgeniet Björn Borgs framfarter på 70- och 80-talet. Inte mindre än fem år i rad vann Borg tävlingen, en bedrift ingen spelare lyckats med igen tills 2007 då den suveräne Schweizaren Roger Federer också han vann sin femte titel.

Sedan Federers framfart så har det dock börjat ske ett generationsskifte. I juni 2013 tog Skotten Andy Murray som förste britt någonsin hem segern på Wimbledons center court. Vem som vinner nästa års upplaga är givetvis svårt att sia om idag, men enligt bettingsajten Betsafe.com, så är Murray, tillsammans med serbiske Novak Djokovic favoriter att ta hem titeln. Ta en titt på deras sajt under fliken Tennis för fler odds på vinnare för både herrar och damer. Där kan du för övrigt redan nu lägga ett bet på vem som du tror kommer att vinna.

På damsidan skedde i sommarens tävling något av en skräll, då fransyskan Marion Bartoli blev den blott andra spelaren att snuva de annars så överlägsna systrarna Williams, som under 2000-talet närmast haft prenumeration på segrarna i tävlingen.

Publicerat i Mer om segling. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.