Att segla

Segling är konsten att framdriva en farkost med vinden som drivkraft genom användning av ett eller flera segel. Segling kan utföras på både land och i vatten men det sistnämnda är vanligaste formen.

För att fånga och utnyttja vinden används segel vanligen gjorda av textil och syntetiska fiber. Dessa segel är uppspända på en mast som sedan är fäst i själva farkosten.

Grunderna

segel

Den enklaste formen av segling är i medvind då vinden blåser i samma riktning som farkosten, fastnar i seglet och på så vis skjuter den framåt. Vill man segla i en annan riktning än med vinden får man använda ett annat segelsätt eller s.k bog. Då ställer man om de vajrar och rep som är fästa i seglar så att det driver vinden åt farkostens ända. Därmed är lufttrycket bakom seglet betydligt högre än framför och farkosten förs framåt. Vill man ta sig i riktning mot vinden får man kryssa genom att åka i varierande riktning höger och vänster mot vinden.

Seglingens användbarhet har gett upphov till att det används i både sport- och rekreationssyfte.

Segeltävling

Redan år 1900 infördes segling till de olympiska spelen där den består av en rad kappseglingar på öppet vatten. Den mest kända segeltävlingen är America’s Cup som har anordnats sedan 1851 då Royal Yacht Squadron kappseglade runt Isle of Wight i den Engelska kanalen.

Draksurfing/Vindsurfing

En annan form av segling ter sig i draksurfning där man använder ett friflygande segel eller vinge som drar en surfare framåt med ett antal linor. Sedan finns också vindsurfning där segelfarkosten endast består av en specialdesignad bräda som föraren står på.

 

Publicerat i Mer om segling. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.